Sisältöön »
 
Uudistavan matkailun periaatteet ovat tärkeitä luonnossa tapahtuvassa toiminnassamme ja olemmekin niitä toteuttaneet jo kymmenen vuotta.

Luontoon Lupon tapaan

Luppo on lähellä luontoa. Järjestämme luontoaiheisia retkiä ja kursseja muun muassa Torronsuon ja Liesjärven kansallispuistojen maisemissa uudistavan matkailun periaatteita noudattaen.  Tervetuloa pois Nuuksion ruuhkasta nauttimaan luonnosta ilman kiirettä. Kaupunkiluontoon tutustumme tarinoiden kera.

Luontoon Lupon tapaan

Luppo on lähellä luontoa. Järjestämme luontoaiheisia retkiä ja kursseja muun muassa Torronsuon ja Liesjärven kansallispuistojen maisemissa uudistavan matkailun periaatteita noudattaen.  Tervetuloa pois Nuuksion ruuhkasta nauttimaan luonnosta ilman kiirettä. Kaupunkiluontoon tutustumme tarinoiden kera.

 
Torronsuon kansallispuisto

Torronsuon kansallispuisto

Oppaan kanssa saat kohteesta enemmän irti ja opit uusia asioita luonnosta ja historiastamme. 

Opastettu kävely katkaisee mukavasti kokous- tai suunnittelupäivän. Luonnossa ajatukset saavat kehittyä uusiksi ideoiksi aivan rauhassa. Ulkoilu edistää mukavasti ruoansulatustakin.

Tiesitkö, että Torronsuo on Suomen syvin suo ja sen kehityshistoria alkaa jo viimeisimmästä jääkaudesta? Tunnetko suoluonnon ainutlaatuiset selviytymiskeinot tai suohon liittyvän kansanperinteen ja mytologian? Mistä suo sai nimensä tai keitä täällä mahtoi asua ennen meitä?
Sukellus suohistoriaan lennokkaiden tarinoiden kautta avaa silmäsi näkemään suoluonnon uudella tavalla.

Kuljemme opastuksella Torronsuon pitkospuita noin 2,5 kilometrin matkan luppoisasti jutustellen. Aikaa suolla kuluu 1,5-2 tuntia. Reitti on mukavakulkuinen ja osittain esteetön, joten erityisiä varusteita ei tarvita, vain tarinoille avoin mieli.

Torronsuon opastukset on mahdollista toteuttaa niin pienille kuin isoillekin ryhmille.

Hinta alkaen 200 €/ryhmä
(Sis. alv. 24%)

Hinta määräytyy mm. ryhmän koon ja ajankäytön mukaan. Huomioithan, että talviset sääolosuhteet, kuten pitkospuiden liukkaus, vaikuttaa retken toteutukseen, joten retken toteutuminen on aina varmistettava etukäteen.

Kauden 2023 avoimet retket Torronsuon kansallispuistoon:

 • To 18.5. klo 14-16, lyhyt retki, 25 €/hlö.
 • Su 28.5. klo 14-18, pitkä 10 km retki, 50 €/hlö.

Näille opastetuille tarinallisille Torronsuon kansallispuiston retkille voi ilmoittautua alueellisen matkailualan palveluiden verkkokaupan, Doerz -sivuston kautta (Forssa, Vihreät Tassut, Torronsuon kansallispuisto tai Elämyksellinen Torronsuo 10 km) tai Lupon yhteydenotto lomakkeen kautta. Kokoontuminen Torronsuon kansallispuiston Kiljamon parkkipaikalla.

Kysy lisää »

Nuotioruokailu

Nuotioruokailu

Lupon nuotioruokailut on aina ryyditetty suomalaisen luonnon superfoodilla.

Villiyrttejä, sieniä ja marjoja käytetään runsaasti. Nuotiolla voi syödä keittolounaan, tehdä hampurilaisia, paistaa makkaraa ja tikkupullaa tai halutessaan nauttia kokonaisen kolmen ruokalajin illallisen. Räätälöimme ruokailun ryhmän toiveiden mukaan.

Suosikkinuotioruokamme:

 • karpaloshotti
 • katajainen nuotiolla loimutettu lohi
 • kuusenkerkkämarinoidut uuni- tai nuotiojuurekset
 • hiillosperunat ja tsatsiki
 • vihreä salaatti omatekoisella villiyrttikastikkeella
 • suolakurkku ja puolukkasurvos
 • nokipannukahvit ja yrttitee
 • nuotioletut mansikkahillolla
 • tunnelma ja hyvä seura

Nuotioruokailut alkaen 35 €/hlö
(Sis alv 14%)

Suosikkinuotiomenuu alkaen 65 €/hlö                                                       (Sis alv 14%)

Teemme myös maittavia vegaanisia nuotioruokia.

Hinta määräytyy aina ryhmän koon, toteutuspaikan ja ruokalistan mukaan. Ruokailuihin voi yhdistää muita palveluita kuten opastuksia tai savusaunan. Ryhmän koko (maksimissaan 50 hlö:ä) määrittelee myös toteutuspaikan.

Pyydä tarjous »

Tyhypäivä luonnossa

Tyhypäivä luonnossa

Luppo on luonnonystävän huippukumppani.

Asiantuntijamme järjestävät teemallisia koulutuksia, kursseja ja retkiä luonnossa ja luontoon liittyen.

Tyhypäivän toteutuspaikkana voi olla Torronsuon kansallispuisto, Liesjärven kansallispuisto, Melkuttimet, Komio, Saaren kansanpuisto tai Forssan kansallinen kaupunkipuisto.

Käytämme myös yhteistyökumppaneidemme varauskotia ja laavuja alueen muissa luontokohteissa. Mietimme paikan ryhmän koon, toiveiden ja tarpeiden pohjalta sopivimmaksi.

Tyhypäivä luonnossa tarkoittaa:

 • opastettua luonnossa liikkumista  
 • tarinoita, historiaa ja tietoutta
 • ohjattua luonnossa rentoutumista ja luonnosta voimaantumista aistiharjoitusten, mielipaikkaharjoitusten tai muiden ohjattujen harjoitusten avulla
 • ruokailu valmiina nuotiolla tai yhdessä kerätyistä raaka-aineista yhdessä valmistettuna kokemuksena

  Annamme vinkkejä oman luontosuhteen ymmärtämiseen ja syventämiseen.

  Suosittelemme koko päivän kestävää luonnossa vietettyä tyhypäivää, jotta luonnon terveyteemme vaikuttavat mekanismit saavat tehdä työtänsä tehokkaasti. Luonnossa oleskelu laskee verenpainetta, alentaa stressihormonitasoja, vahvistaa vastustuskykyä sekä auttaa rauhoittumaan ja palautumaan.

  Tyhypäivä luonnossa on mahdollista toteuttaa isollekin ryhmälle hyödytäen laavua tai kotaa. Ryhmän koko toteutuspaikasta riippuen maksimissaan 50 henkilöä.

  Lisäpalveluina saatavilla mm. savusauna, metsäjoogaa, melontaa tai pyöräilyä yhteistyökumppaneidemme kautta.

  Tyhypäivän hinta määräytyy monista osasista, siksi pyydämme ottamaan yhteyttä ja kysymään ehdotusta sisällöstä ja tarjousta oman ryhmäsi tyhypäivästä.

  Pyydä ehdotus »

  Villiyrttiretki

  Villiyrttiretki

  Rauhallinen villiyrttikävely Forssan kansallisessa kaupunkipuistossa opastaa sinua syvemmälle villiyrttiharrastukseesi ja kertoo villiyrttien käyttötavoista.

  Reittimme kulkee Loimijokirannan ainutlaatuisessa miljöössä, vehreiden puistojen ja vanhojen rakennuksien elävöittämässä maisemassa kahden tunnin ajan. Matkan varrelta löydämme monia villiyrttejä. Mittaa reitillämme on pari kilometriä. Ryhmän maksimikoko 20 hlö.

  Villiyrttiretki alkaen 200 €/ryhmä
  (Sis. alv. 24%)

  Avoimet villiyrttiretket kaudella 2023:

  • To 18.5. klo 17-19 
  • To 15.6. klo 17-19

  Näille retkille voi ilmoittautua  matkailutuotteiden verkkokaupan, Doerz-palvelun (Forssa, Vihreät Tassut, Villiyrttikävely) tai Lupon yhteydenottolomakkeen kautta. Hinta 25 €/hlö. Kokoontuminen ja lähtö Hyvinvointihotelli Lupon edustalta Kutomonkuja 2, Forssa.

  Kysy lisää »

  Torronsuon haltia

  Torronsuon haltia

  Lähde mukaan kuulemaan Darja Kalevintyttären tarinoita Torronsuon historiasta ja sen entisajan asukkaista.

  Tällä Etelä-Suomen suurimmalla keidassuoalueella Torronsuon kansallispuistossa on ikää noin 8500 vuotta. Näin vanhalla suolla on paljon tarinoita kerrottavaan, mutta se tarvitsee sanoillensa tulkin, jotta ymmärrämme.

  Torronsuon haltia –retki vie kulkijansa mystisen suoluonnon ja Hämeen menneeseen aikaan, vanhojen tapojen ja luonnonuskomusten äärelle tietäjänaisen matkassa koko päiväksi.

  Retki tutustuttaa Suomen syvimmän keidassuon tuhansia vuosia vanhaan syntyhistoriaan, Hämeen kauppareitteihin ja kauppatapoihin, sekä vuosisatojen takaisiin elintapoihin ja elämisen olemukseen. Myös lähiajan suoelämää ja ympäristön kylien elämää, sekä historian vaikutusta pohdiskellaan rauhallisen kuljennan lomassa kuuden tunnin ajan. 

  Mahdatkohan tietää, mikä oli liki tuhat vuotta sitten Hämeen arvokkainta kauppatavaraa tai mihin tarkoituksiin suon kasviaarreaittaa käytettiin. Tämän retken jälkeen olet tervehtinyt Tapiota, sukeltanut suohon ja kurkottanut mäntyyn.

  Retken päätteeksi nautitaan laavupaikalla nuotiotulen ääressä kerkkäjuureksia ja lihapataa lisukkeineen ja jutellaan ajatuksista ja tunnelmista. Luontotornista voi ihailla suon valtavuutta höyryävän kahvikupillisen kera.                                                               

  Hinta sisältää

  • päiväkahvit 
  • opastetun tutustuminen Torronsuohon sen pitkällä reitillä 
  • ruokailun nuotiopaikalla
  • oppaan palvelut

  Retken kesto leppoisasti 6-7 tuntia. Hitaalla kävelytahdilla ja isommalla ryhmällä jopa 8 tuntia. Kävelyvauhti sovitaan etukäteen ryhmän toiveiden mukaan.

  Hyvä tietää: Kävelymatka Torronsuolla on noin 10 kilometriä. Maasto on pitkospuiden lisäksi metsäpolkua, joka on välillä kivistä, kosteaa ja jyrkkää. Matkalla tarvitaan hyvät, tukevat jalkineet ja säänmukainen vaatetus. Iso vesipullo on hyvä myös olla mukana. Retki soveltuu peruskuntoisille aikuisille henkilöille. Varaa oma vesipullo mukaasi. Talviset sääolosuhteet, kuten pitkospuiden kunto, vaikuttaa retken toteutukseen, joten retken mahdollisuus on aina varmistettava etukäteen. 

  Hinta 10 hlö ryhmälle 159 €/hlö.

  Hinta 20 hlö ryhmälle 129 €/hlö.
  (Sis. alv. 14% ja 24%)

  Kysy lisää »

  Parantajan matkassa

  Parantajan matkassa

  Uskaltaudu mukaan Darja Kalevintyttären yrttienkeruu matkalle.

  Tällä Etelä-Suomen suurimmalla keidassuoalueella Torronsuon kansallispuistossa on ikää noin 8500 vuotta. Näin vanhalla suolla on paljon tarinoita kerrottavaan, mutta se tarvitsee sanoillensa tulkin, jotta ymmärrämme.

  Hämeen parantaja vie kulkijat menneeseen aikaan, vuosisatojen taakse, vanhojen kasvinkäyttötapojen ja luonnonuskomusten äärelle.

  Retki tutustuttaa tarinoiden kautta kulkijat luonnonkasvien mystisiin voimiin ja vanhoihin käyttötapoihin yhdistäen historian ja nykyajan kokonaisuudeksi, joka tukee ja vahvistaa luontosuhdetta.

  Mahdatkohan tietää, mikä oli liki tuhat vuotta sitten Hämeen arvokkainta kauppatavaraa tai mihin tarkoituksiin suon kasviaarreaittaa käytettiin. Tämän retken jälkeen olet tervehtinyt Tapiota, kupittanut vettä ja tuoksutellut yrttikasveja.                                                          

  Hinta sisältää

  • opastetun retken Torronsuon lyhyellä reitillä 

  Hyvä tietää: Kävelymatka Torronsuolla on alle kaksi kilometriä. Retki kestää 1,5 - 2 tuntia. Maasto on pitkospuiden lisäksi hiekkapintaista leveää polkua. Retki soveltuu peruskuntoisille aikuisille henkilöille, eikä vaadi erityisiä varusteita. Varaa oma vesipullo mukaasi. Talviset sääolosuhteet, kuten pitkospuiden kunto, vaikuttavat retken toteutukseen, joten retken toteutus joulu-maaliskuussa on aina varmistettava etukäteen. 

  Hinta ryhmälle 200 €. Max 20 hlö.

  (Sis. alv. 14% ja 24%)

  Kysy lisää »

   
  Liesjärven kansallispuisto

  Liesjärven kansallispuisto

  Opastettu retki Liesjärven kansallispuistoon havisee monenlaista historiaa.

  Liesjärven kansallispuistossa pääset kokemaan vanhan metsän rauhoittavan vaikutuksen harjumaastossa ja ihastelemaan kuvauksellisen jylhiä rantamaisemia. Lisäksi saatat nähdä taivaalla uljaan sääksen tai merikotkan. 

  Suosittelemme reittikohteiksi Korteniemen perinnetilaa ja sen lähireittejä, kuten Ahonnokkaa. Metsänvartijan polkuja astellessa opas kertoo tarinoita metsänvartijan työstä, metsistä ja perinteistä. Korteniemessä tutustutaan tilan elämään vuosisata sitten.

  Kaunis ja näkemisen arvoinen reitti löytyy myös Kyynäränharjulta. Tällä reitillä keskitymme geologiseen historiaamme ja puhumme luontoarvoista.

  Pidempikin patikka luontuu, jos ryhmä haluaa retkeillä Liesjärven kansallispuistossa pidempään. Reitistöä löytyy muutaman tunnin patikoinnista kaksipäiväiselle rinkkaretkelle saakka.

  Liesjärven opastukset on mahdollista toteuttaa niin pienille kuin isoillekin ryhmille. Huomioithan, että talviset sääolosuhteet vaikuttavat retken reittivalintoihin ja mahdolliset reittitoiveet on aina varmistettava etukäteen.

  Hinta alkaen 200 €/ryhmä
  (Sis. alv. 24%)

  Hinta määräytyy mm. ryhmän koon ja ajankäytön sekä opastukseen sisällytettyjen palveluiden mukaan.

  Kysy lisää »

  Ulkoliikunta

  Ulkoliikunta

  Räätälöity ulkoliikuntatunti Forssan kansallisessa kaupunkipuistossa ryhmän toivomalla toteutuksella.

  Ulkoliikuntatunti voi olla kehonhuolto lehmusten latvusten alla Yhtiönpuiston nurmikolla tai voimallisempi ulkoliikuntalaitteita hyödyntävä ulkotreeni Lamminrannassa. Myös puistojooga tehtaankonttorin takanurmikolla luonnistuu ja tuo kokouspäivään sopivan rauhallista liikettä ja mielenvirkeyttä.

  Hinta alkaen 200 €/ryhmä
  (Sis. alv. 10 %)

  Hinta määräytyy ryhmän koon ja toteutettavan liikunnan mukaan. Ulkoliikuntatunnille siirtymiseen voi lisämaksusta varata kaupunkioppaan mukaan kertomaan matkalle tarinoita Forssasta.

  Kysy lisää »